10 טיפים שיקחו אותך כל הדרך לפסגה

רכיבה בעלייה היא אתגר עבור לא מעט רוכבי אופניים: ישנם כאלה שמעדיפים לוותר כליל על דיווש בעלייה בעוד שאחרים היו שמחים לו יכלו יום אחד לרכוב פשוט מהר יותר בשיפועים התלולים. למרבה הצער, גם כאן לא תמצא פתרון קסם, אבל כן נספק לך עשרה טיפים שיעזרו לך לשמור על מהירות, גם כשהדרך מתחילה להתאכזר לשרירים

טיפ מספר 1 – עודף המשקל שסוחב אותך למטה

אף אחד לא אוהב לשמוע את זה וכולנו יודעים שגם אין שום דרך מהירה לטפל בזה. אבל האמת היא שכל ק”ג עודף ומיותר שאתה נושא על הגוף שלך בשגרה, יורגש שבעתיים במהלך העליות. שמת לב למשל כמה צנום היה סר בראדלי וויגינס כשניצח את הטור דה פראנס בהשוואה לרוכבים האחרים? אין בזה מן הסתם שום דבר מפתיע. אז אם אתם עושה לאחרונה מאמצים להשיל איזה ק”ג אחד או שניים (או יותר), הנה לך גורם מוטיבציוני מצוין נוסף.

טיפ מספר 2 – קשה באימונים, קל בקרב

אם בהיגיון עסקינן, נמשיך לציין עוד פיסת אמת פשוטה אך נכונה עד כאב (תרתי משמע): ככול שתרכב ביותר גבעות והרים, כך הרכיבה שלך בעליות תשתפר. אם אתה גר במקום שיש בו פחות או יותר עלייה ראויה אחת ולא יותר, נראה כי הזמן להכיר אותה טוב יותר, למרות השעמום. במקרה שלא “בורכת” בעליות במסלול הרכיבה שלך, יתכן שכדאי לשקול את האפשרות להשקיע ברכיבה על אופני כושר או רכיבה על טריינר, כחלק אינטגרלי משגרת האימונים (שניתן לדמות בהם רכיבה בשיפוע כמובן).   

טיפ מספר 3 – הציוד הנכון לשיפוע הנכון

כל עוד אתה מתכוון לרכוב מדי פעם על הגבעה שליד הבית, אין באמת סיבה שתמהר לרכוש לעצמך חלקים שישפרו לך את הרכיבה. לעומת זאת אם יש באופק איזה טיול “קליל” לפירנאים או לאלפים, יתכן שהגיע הזמן להשקיע כמה זוזים ברכישה של ציוד מתאים. כדי לצלוח שיפוע של חמישה עד שמונה אחוזים הנמשך לאורך 20 ק”מ למשל, טוב תעשה אם תצטייד מבעוד מועד בארכובה (CRANKSET) קומפקטית ובקסטה אחורית עם טווח רחב של גלגלי שיניים. ובכל מקרה, ההמלצה היא תמיד לבחור בהילוך נמוך יותר מזה שנדמה לך שנחוץ.

טיפ מספר 4 – קדנס וקצב: איש איש לפי יכולתו

הן הקדנס (קצב סיבוב הרגליים) והן קצב רכיבה נכון בעליות, הם נתונים אינדיבידואליים לחלוטין. ישנם רוכבים המחפשים את כללי הזהב או כלל האצבע לרכיבה בעליה מבחינת קצב וקדנס, אך האמת היא שפשוט אין כאלה. זוכר את כלל הברזל לפיו ככול שתרכב יותר בעליות כך הרכיבה שלך תשתפר? ובכן, גם בנושא הזה, ככול שתשקיע יותר זמן ברכיבה בעליות, כך תדע טוב יותר למה הגוף שלך מסוגל ומה הוא הקצב הנכון עבורך באופן אישי.  

טיפ מספר 5 – לא לשכוח לתדלק

ברכיבות ארוכות ויהיו אלה רכיבות במישור או בעלייה, תדלוק נכון של הגוף לפני ובמהלך הרכיבה הוא אחד המפתחות החשובים ואף הקריטיים ביותר להצלחה. מטבע הדברים, מחסור באנרגיה זמינה יורגש ביתר שאת במהלך הדיווש בעלייה. במקרים העגומים ביותר, בשל חוסר הקפדה על אכילה ושתייה מתחילת הרכיבה, אתה עשוי למצוא את עצמך ללא שום יכולת להתקדם הלאה. מומלץ כמובן לאכול ולשתות בזמן הרכיבה בעיקר בירידות או במישור. אם אתה נאלץ לצרוך מזון או לשתות בעלייה, כך בחשבון שכדאי להוריד מעט את הקצב.

טיפ מספר 6 – טכניקה נכונה תציל אותך משרירים תפוסים

טכניקה נכונה, הכוללת בין היתר מנח נכון של הגוף ושימוש נכון בהילוכים במהלך העלייה, חיונית בצורה בלתי רגילה לרכיבה יעילה ולניצול נכון של האנרגיה שלך. אם אתה לא בטוח שהטכניקה שלך טובה מספיק, נמליץ לך להשקיע בשיעור רכיבה אחד או שניים עם מדריך רכיבה מקצועי. רוב הסיכויים שתרגיש שיפור כמעט מיידי ביכולות ובהרגשה הכללית שלך.

טיפ מספר 7 – אל תבזבז את האנרגיה שלך בירידות

זה נשמע אולי מצחיק, אבל גם לרכוב בירידה צריך לדעת. אם אתה חושש מרכיבה במדרון ומרגיש שאתה משקיע יותר מדי אנרגיה בירידות, קח בחשבון שזה עלול להתנקם בך בעליות. לעומת זאת שיפור טכניקת הרכיבה בירידות יתרום לא רק לשיפור מהירות הרכיבה שלך באופן כללי אלא גם יאפשר לך לשמור יותר אנרגיה לעליות.

טיפ מספר 8 – רוכב בקבוצה? נצל את היתרונות!

לרכיבה בקבוצה יש הרבה מאוד יתרונות שבאים לידי ביטוי בין היתר בעליות אבל בגדול מורגשים לאורך כל הרכיבה כולה. לעומת זאת רוכב שלא מרגיש בנוח בקבוצה או שלא מודע לכללי הרכיבה הנכונה בקבוצה שיכולים לסייע לו לשפר את הרכיבה, יגלה חיש מהר שהיתרונות יכולים להפוך לחסרונות. לכן אם אתה נוהג לצאת לרכיבה בקבוצה באופן קבוע או אפילו באופן מזדמן, נמליץ לך להתעניין בנושא. מקום טוב להתחיל בו, הוא הסרטון המצוין הזה.

טיפ מספר 9 – תכנון חכם ייקח אותך רחוק (וגבוה)

יכול להיות שכבר יצא לך להיתקל ברוכבים הנוהגים להדביק פתקאות קטנות על האופניים שלהם לפני היציאה לרכיבה. מדובר במנהג שכיח מאוד בקרב רוכבי אופניים, בעיקר במסלולים הכוללים עליות מאתגרות. בפתקאות אתה יכול לציין לעצמך את מידת השיפוע, ציוני דרך חשובים, מיקום של תחנות ריענון לאורך המסלול וכיו”ב. המידע שתאסוף יעזור לך לרכוב בקצב הנכון במקטעים השונים, גם ובעיקר אם אתה לא מכיר את המסלול.

השיטה המתקדמת יותר כוללת שיתוף של קבצי GPS בין רוכבים: היה סמוך ובטוח שבכל פורום אינטרנטי של רוכבים תוכל למצוא לפחות חמישה חברים שישמחו לשלוח לך את “סיפורי הדרך” שלהם, כדי לעזור לך להתכונן לרכיבה המאתגרת הבאה שלך.

טיפ מספר 10 – ביגוד וציוד: איפה מסתתר המשקל העודף?

על פניו זה נשמע הגיוני מאוד לנסות “לגלח” גרם פה וגרם שם ממשקל האופניים והציוד הבסיסי. יחד עם זאת, כל מי שניסה להתחדש בציוד קל יותר והתמכר, גילה די מהר שמדובר באובססיה די יקרה. למעשה לא נגזים אם נכתוב שהגרמים הבודדים שתחסוך מעצמך, פשוט לא מצדיקים את ההשקעה הכספית. אם בכל זאת יש לך קצת כסף שאתה רוצה להשקיע בנושא, נמליץ לך להשקיע דווקא בגלגלים המתאימים לעליות. ככול הנראה מדובר בשינוי שיותר מכל רכישה אחרת מצדיק את ההשקעה הכספית.

דרך אפקטיבית ומעניינת להיפטר ממשקל עודף היא על ידי הפחתת כמות הנוזלים בבקבוקים. שוב, כדי לעשות זאת בצורה נכונה, עליך להיות מסוגל לתכנן קדימה ולהבין האם יש בדרך מספיק תחנות התרעננות. בדרך כלל ניתן על ידי צמצום כמות הנוזלים להיפטר לכל הפחות מק”ג אחד, אך נדגיש זאת פעם נוספת: אל לך לקחת סיכונים בשם המשקל הנמוך.

כדאי לך גם לבחון את ארגז הכלים והרכיבים להחלפה שאתה מחזיק בתיק הרכיבה שלך. מצד אחד חשוב להחזיק בהישג יד את פריטי הציוד והחלפים ההכרחיים, אבל מצד שני, חלק ניכר מהרוכבים סוחבים על עצמם לא מעט ציוד מיותר.

כשזה מגיע לפריטי הלבוש, יכולת המשחק כמובן מצומצמת ביותר אבל שינויים קטנים בלבוש בהחלט יכולים לשפר את ניצול האנרגיה שלך. כך למשל מומלץ להימנע מבגדים לא איכותיים או לא מתאימים לרכיבה התלויים על הגוף ברישול ואם לדוגמה פתחת את הרוכסן של החולצה בעלייה כדי להצטנן, אל תשכח לרכוס אותו חזרה עם סיום העלייה.

השורה התחתונה

כל הרוכבים באשר הם ללא יוצאים מן הכלל יכולים לשפר את יכולת הרכיבה שלהם בעליות, אך חשוב לזכור שלא כל רוכב יכול להפוך לעז הרים ולא משנה כמה ישקיע ויתאמץ. אז אם אתה רוכב גדול ועוצמתי יחסית, בחר את האתגרים והיעדים שלך בהתאם לנתונים הטבעיים שלך. יש מספיק מרוצים ומסלולים מאתגרים ומסעירים שלא כרוכים בעליות מתישות מדי שיכולים להתאים לך הרבה יותר. בהצלחה!

לקטלוג האופניים המלא של CTC>>> 

לטוס בירידה ולצאת מזה בחיים: המדריך השלם ל”מידרוניסט” המתחיל
14 טיפים להרזיה לרוכבי אופניים

הערות (4)

  1. נתנאל

    יש לכם טיפים להתרעננות בזמן רכיבה?

    • CTC

      הי נתנאל,
      הערה/הארה יפה! אנו נעביר את בקשתך לכתבה בנושא.

  2. מנחם

    טיפים מעולים! תודה רבה!
    איפה אני יכול להשיג ציוד מקצועי לרכיבה על אופניים בירושלים?
    תודה מראש

    • CTC

      הי מנחם,
      ישנן לא מעט חנויות טובות בירושלים. אנו ממליצים על החנות “דרך האופניים” מרחוב כנפי נשרים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

סגור

העגלה שלי

סגור
קטגוריות
guarantee (1)

ציוד רכיבה אפשר למצוא בהרבה חנויות, מהרבה מותגים.
אבל רק כשאתם קונים ציוד רכיבה של Bontrager,
תוכלו לנסות אותו חודש בשטח או בכביש,
ואם לא תתחברו – תוכלו להחליפו בחנות במוצר Bontrager אחר.
בלי שאלות ועם חיוך.

Bontrager logo

לסגירה ניתן ללחוץ על מקש Enter או ESC

דילוג לתוכן